Terminológiai versenypálya a dolgok internetjén (IoT)

Belegondoltak már abba, hogy hány naponta születik egy-egy új szakkifejezés? Vajon melyik az az iparág, szakterület, ahol évről-évre a legnagyobb számban találkozik egy fordító új kifejezésekkel? Ma, amikor a technológiai fejlődés eddig nem látott léptékben tágítja a tudományos megismerés határait (gondoljunk csak a gravitációs hullámok detektálásának képességére, vagy a nanotechnológia, robotika ipari alkalmazására) szinte minden új elgondolás, ipari megoldás és termék számtalan szakkifejezéssel bővíti a szaknyelvet. Ezek a szakkifejezések előbb utóbb megtalálják útjukat a köznyelvbe is, amint az elgondolásokból, fejlesztésekből eladható termékek születnek, és ezen a ponton a fordítókat ellepi az új kifejezések özöne – ez a terminológiai versenypálya nagy kihívást jelent a CAT technológiát használó fordítóirodák részére.
Szakértők szerint a következő terület, ahol eddig nem ismert új termékek és megoldások garmadájával találkozunk, az a dolgok internetje lesz, angolul Internet of Things, röviden pedig IoT. Ez az a terület, ahol olyan legtöbb technikai és módszertani újítás várható, ami napi szinten belép az életünkbe, és ahol ugyanúgy meg kell küzdenünk az eddig nem ismert kifejezésekkel, mint a számítástechnika elterjedésének hajnalán. Emlékeznek arra, hogy mennyi idegen kifejezést kellett hirtelen megtanulni, ha csak egyszerűen egy szöveges dokumentumot szerettünk volna használni?

Mi is az az IoT?

Az IoT, ahogy korábban írtuk, a dolgok internetje, ami egész egyszerűen azt jelenti, hogy az eszközeink a jövőben összeköttetésben állnak majd egymással, egy olyan világhálón lesznek “fent”, ahol a mi aktív közreműködésünk nélkül is kommunikálni tudnak egymással. Ilyen eszközök lehetnek az “okos” fűtési rendszerek, házak, elektromos hálózati elemek, de akár az önvezető autók is, vagy háztartási gépeink. Ezen a hálózaton kommunikálnak egymással majd azok a szenzorok, amelyek ma még talán nem is léteznek, és ez a hálózat teszi majd lehetővé, hogy olyan megoldásokat ültessenek át a gyakorlatba a fejlesztők, amelyeket eddig csak sci-fi filmekben láthattunk.

Nos, a várakozások szerint, az IoT jóval szélesebb körben érinti majd életünket, mint a számítástechnika korábban bármikor.
Az IoT a következő Nagy Durranás, a következő ipari forradalom, a feltalálók és fejlesztők Kánaánja. Elképzelni sem lehet, hány és hány új termék, megoldás kerül piacra és milyen rövid idő alatt.
Ez azt is jelenti, hogy a szoftverek, infokommunikációs rendszerek és adatbázisok lokalizációja sokkal nagyobb volumenben és sokkal gyorsabban kell, hogy megtörténjen, és emiatt a terminológiakezelés az eddigiekhez képest nagyobb fontosságot nyer.
A fordítóknak és fordítóirodáknak fel kell készülniük arra, hogy kiemelten kezeljék ezeket az igényeket, és ennek érdekében ismerniük kell a legújabb információtechnológiai megoldásokat is, valamint minőségbiztosítási folyamataikban is előtérbe kell helyezni a terminológia kezelését.
Vajon minden fordítóiroda felkészült erre?