„Én csak 1 órás tolmácsolást kérek, miért fizessek fél napot?”

 

A tolmács szakma nagyon jól fizető hivatásnak tűnik. Ha a konkrét megjelenés és munkavégzés idejére vetítjük, igen.  Viszont sokan elfeledkeznek arról, hogy mint ahogy egy karmester sem a színpadon találkozik először a szimfonikus zenekarral, hanem próbák és egymáshoz csiszolódások hosszú sora előzi meg az előadást, a tolmács esetében is meglehet, hogy az eseményre történő felkészülés az egész folyamat 80%-át teszi ki.
Ezt a tényt az árképzésnél  figyelembe kell venni.
A H-Net Nyelvi Központ árajánlatában félnapos és egész napos árat ad meg, illetve jelzi, hogy milyen felárat jelent a választott időtartam túllépése óránként. Szintén jelzi, hogy adott tolmácsolási formát milyen díj ellenében tudnak igénybe venni (pl. ha még nem biztos, hogy szinkron– vagy konszekutív tolmácsolási formát igényel a konferencia, mindkettő eshetőségre felkészülünk).
Budapest határán kívül eső helyszín esetében az esetleges szállás, étkeztetés, utazás költségei is hozzáadódnak a költségvetéshez (sok esetben például minőségbiztosítási megfontolásból is érdemesebb szállásról gondoskodni a tolmács számára, mint haza- és visszautaztatni két egymást követő nap között).
Érdemes átnézni további figyelembe veendő tényezőket  a  Mit érdemes tudni a tolmácsolási megrendelésekről? fejezetben  a tolmácsolási megrendelésekkel kapcsolatban.