5 ORSZÁG A VILÁGON, AKIKET HIDEGEN HAGY A KARÁCSONY

NÉPEK, AKIKNEK SMAFU A KARÁCSONY

Már az ősz beálltával tudjuk, ha bekopogtat szeptember, hipp-hopp elszalad az idő, és szinte fel sem ocsúdunk a hulló falevelek vöröses sárgájának varázsából, máris a csillogó gömböktől, izzó csillagszóróktól roskadó fenyőfa alatt találjuk magunkat, a szeretet boldog mosolyával az arcunkon. Ilyen ez a Karácsony. Fordító-, és tolmács feladatainkat félretéve a H-Netnél mi is erre készülünk hetekig, ki hónapokig, hiszen az ajándékok, színes csomagolópapírok beszerzése többnapos túlélőkaland, és a zserbó ragacsos csokoládé borítása is klasszul dermed akár már egy héttel az ünnepek előtt a hűtőszekrényben, a töltésre ítélt savanyított káposzta alatt. Izgulunk, készülünk, várjuk a Jézuskát, de vajon melyek azok az országok szerte a világon, ahol decemberben fittyet hánynak a karácsonyra, és ami nekünk az ünnep, a készülődés varázsa, az nekik a munka, az iskola, hétköznapi teendőkkel töltött szimpla, dolgos hétköznap?

DE IGEN, EGY KICSIT MOST MI IS MEGPIHENÜNK


KATAR

Azt nem mondhatjuk, hogy Katarban hiába is keresnénk a feldíszített fenyőfákat és a rénszarvasok által húzott szánt, hiszen a rohamos léptekkel fejlődő arab ország az odalátogató turisták igényeit figyelembe véve igenis készül a karácsonyi ünnepekre, függetlenül ettől a homokos tengerparttal és varázslatos, szélfútta homokdűnékkel tarkított ország lakói vallásuknál fogva viszont nem ünnepelnek szenteste. Ha mégis ezt az országot választanánk karácsonykor úti célként, a kétméteres műfenyőt nyugodtan itthon hagyhatjuk, hiszen a „Jingle Bells” hangulatot biztosítják a nagyobb szállodák és a bevásárlóközpontok.

SZERINTED MIÉRT KELL TOLMÁCS, HA MINDENKI BESZÉL IDEGEN NYELVET?


MONGÓLIA

Az északról Oroszország, délről a Kínai Népköztársaság által határolt országban hiába gyönyörű a tél és hatalmas, lapátagancsú, csokoládébarna szőrű rénszarvasok vonulnak széles csülkeikkel úriasan keresztül a sztyeppén, azok bizony köszönő viszonyban sincsenek a Mikulással. Mint ahogy Mongólia lakói buddhista vallásúak, úgy a karácsonyt sem ünneplik, így számukra a december piros betűs ünnepei a többihez hasonló hétköznapnak számítanak még akkor is, ha a karácsony élményéhez tökéletesen illenének az ország varázslatos természeti adottságai.

MONGOL TÁRGYALÁSHOZ KÉNE EGY JÓ TOLMÁCS?


KÍNA

Habár Kínának csupán 1%-a keresztény vallású és a karácsonyt több nyugati ünnephez hasonlóan korlátozottan, vagy egyáltalán nem tartják, a gazdaságot működtető kereskedelmet szem előtt tartva az évek során azért mégiscsak átvettek ezt-azt a nyugati kultúrából. Még ha a karácsonyból  számukra a töltött káposzta és a bejgli kis is marad, a hajcihő részét mégiscsak megélik a népköztársaság lakói, hiszen a nagyobb városokban december 25-e az év legnagyobb bevásárló napja.

HÍRES KÍNAI REKLÁMSZÖVEG-BAKIK


TUNÉZIA

Az Észak-afrikai ország már évekkel ezelőtt nyitott a külföldi turisták felé, melynek hatására a karácsonyi kultúra részei itt-ott már megtalálhatók. Ajándékboltok, díszekkel teli virágárusok és templomok állnak rendelkezésre a keresztény szokás gyakorlására, de a tunéziai lakosoknak vallásuknál fogva ez az ünnep továbbra is csak egy általános hétköznap. Ha mégis úgy döntenénk, hogy hagynánk a havas európai szentestéket és átfáradnánk Afrikába, nem szabad csodálkozni, ha rénszarvasok helyett továbbra is tevék néznek majd be az ablakon, az atmoszféra megteremtéséért viszont tény, hogy lehetőségeikhez mérten valóban sokat tesznek a helyiek.

MÉG MINDIG GOOGLE FORDÍTÓVAL JÁROD A VILÁGOT?


MAROKKÓ

A muszlim országban hiába is várnánk a „Kis Karácsony, Nagy Karácsony” elbűvölő dallamait vagy a szikrázó karácsonyi fényeket az utcán, helyette viszont, ha kicsit elszöknénk az itthoni decemberi nyüzsgésből, hallgathatunk imára hívó „adzánt” és megnézhetjük a színes lámpásokkal díszített medinát. A karácsonynak Marokkóban nyoma sincs, de ha a halászlevet és a majonézes burgonyával kísért sült pulykát valami egzotikusabbra váltanánk, melegen ajánljuk a marokkói menta teát és a mennyei fűszeres bárányt.

MI VÁLIK BE MAROKKÓBAN? APPLIKÁCIÓ VAGY TOLMÁCS?


Számos olyan ország van még ezen a mesés bolygón, ahol a Karácsonyt nem ismerik, vagy nem tartják számon. Nekünk viszont az egyik legcsodásabb ünnepünk, amikor hóval fedve vagy anélkül, a színes gömbökkel díszített fa mellett családtagjainkkal, szeretteinkkel körülvéve megpihenünk, együtt vagyunk, jókat eszünk, egyet-kettőt koccintunk és hagyjuk, hogy a melegség érzése kicsit átjárja a szívünk.

Mert ettől ilyen szép nekünk a Karácsony! Partnereinknek, ügyfeleinknek, barátainknak és lelkes követőinken pedig nagyon boldog, békés ünnepeket kívánunk!

 

H-NET. FORDÍTÁS FELRÁZVA. SOHASEM KEVERVE.

london

AJÁNLATKÉRÉS FORDÍTÁSRA ÉS TOLMÁCSOLÁSRA ITT


H-NET FACEBOOK  // H-NET WEBOLDAL

Szerző: Eat, Move & Smile

Forrás: greenglobaltravel.com

Photo by Anthony Tran on Unsplash

hnet